Hamarosan vizsgaidőszak

engineer-296438_1280Nemsokára érettségizni fog a fiam. El sem hiszem, hogy már ekkora, és itt tartunk, hiszen csak nem rég született. Sajnos gyorsan telik az idő, és a gyerekek is gyorsan nőnek.

Az iskola

Nem panaszkodhatom, mert nagyon jó tanuló Zsolt a fiam. Építőipari iskolába jár, és szeretne is tovább tanulni főiskolára. Persze, manapság nem könnyítik meg azoknak a helyzetét, akik úgy döntenek, hogy tovább szeretnének tanulni. Olyan magasak a követelmények, és a szintek, ha valaki be szeretne egy egy jó helyre, szakra, iskolába kerülni, muszáj plusz dolgokat tennie érte.

Az érettségi előtt állva, arra a következtetésre jutottunk Zsolttal, hogy jó lenne, ha nyelvből tenne egy középfokú nyelvvizsgát, mert az is plusz pontnak számítana, és lehet, hogy nem kellene akkor már ebből a tárgyból érettségiznie. Ezzel két legyet is üthetne egy csapásra, a vizsga is meg lenne, és plusz pontja is lenne a felvételinél, ami még nagyon jól jöhet.

Persze, egy nyelvvizsga azért elég nagy falat, így kellett keresni egy megfelelő iskolát is a számára, ami közel is van hozzánk, és az időpont is megfelelő, és az idő is sürget minket. Ennek a nyelviskolának, az angol nyelvtanfolyamuk nagyon jónak tűnik, és elég jó hírük is van, így ide gondoltuk beíratni, és náluk akár nyelvvizsgát is tud tenni.

Már csak pár hét

A tempó elég feszített lesz neki, de amúgy jó tudása van, de kell egy két óra, és egy vizsga felkészítő. Mivel még nem volt Zsolt ilyen helyzetben, így nem tudom, mennyire fog izgulni, és lesz ideges, de itt ezzel is foglalkoznak majd.

A többi tantárggyal sem lesz gond szerintem.

A tovább tanulást is szem előtt kell tartani, és nézegetni az iskolákat, mivel annak az ideje is hamarosan eljön. Nem lesz idő még akkor gondolkodni rajta.

Remélem a pontszámai alapján felveszik majd, és azt sem bánnám, ha sikerülne bejutnia az ösztöndíjra is.

Az főiskolák, és áraik

Hát majd leesett az állam, mikor megláttam, hogy egy egy szakra, ami egy kicsit is ismertebb mekkora összeget kell fizetni. Hát kész vagyonokat, és akkor még a többiről nem is beszéltünk. Hát nem könnyű, ha tanulni szeretne valami. Persze, minden szülő igyekszik támogatni a gyermekét, de évente több százezer forintot előteremteni, igen csak nehéz feladat. Ja, és akkor még az egyéb költségekről nem is beszélünk, mint az utazás, szállás, vagy kollégium, és természetesen ennie is kell. Ez mellett pedig könyvek, füzetek, eszközök…nem is tudom, hogyan tudják sokan előteremteni mindezt.

 

Azt gondolom, a mi fiúnk elég szerencsés helyzetben van, mivel azért tudjuk támogatni, és nem egy horror összegű szakot választott. Van olyan szak, ahol negyedévente milliós nagyságrendű a fizetendő tandíj. Hát azt hogyan lehet kifizetni? Persze nagyon ajánlják a diák hitelt, ami jó is, mert egy lehetőség, de könyörgöm, hogyan fizesse vissza, vagy már adóssággal kezdi az életét, csak azért mert tanulni szeretne? Nagy a gond a mostani világgal, és egyre jobban minden pénz orientál lesz. Minden attól függ, hogy mennyi pénzed van. ha szerencsés vagy, tudsz érvényesülni, ha pedig nem, akkor olyan leszel, mint egy átlag ember, aki azért küzd, hogy minden nap talpon tudjon maradni.