Fürdőszoba felújítás, tudatos vásárlás és a karácsony

A múltkor már írtam az amerikai konyhás nappali felújításáról. Most a fürdőszoba volt soron. Már régóta kinéztem egy polcot az egyik antik kereskedésben, a kozmetikumok számára. Azonban a polc nem harmonizált a fürdőszoba csempéjével, ami amúgy is elég nyűttnek tűnt már, így elsőként újra kellett burkolni a helyiséget. Utána mehettem az áhított polcért. Nagyon szép kecses, elegáns darab, illik a kis helyiségbe. A natúr kozmetikumok amúgy is méltó helyet érdemelnek, és mivel csak ilyet használok, félig meg is telt a polc a különböző krémekkel, szappanokkal, tusfürdőkkel.

Egy barátnőm, Kata javaslatára kezdtem tudatosan és felelősségteljesen használni a kozmetikumokat is. Egyrészt azért is kellett, mert nagyon érzékeny a bőröm. Szerintem például a testápolókba rakott kemikáliák nagy részét nem tolerálja a bőröm. A legtöbb átlagos krém hatására ugyanis kipirosodott, ekcémássá vált a bőröm. Sokat panaszkodtam, s Kata, aki jártas a kozmetikumok világában, néhány hónapja szólt, hogy talált egy magyar márkát, amelyik natúr kozmetikumokat gyár, neki nagyon bejött. Tőle kaptam aztán a születésnapomra az ajándékcsomagot: minden termékből egy-egy darab. Nagyon megörültem neki, főleg, miután kipróbáltam őket, és kiderült, hogy tényleg jól működnek. Az már csak a hab volt a tortán, mikor kiderült, hogy nem csak maga a kozmetikum nem tartalmaz káros anyagokat, de a csomagolása sem.

Az élelmiszer vásárlást mindig is tudatosan intéztem, valószínűleg még a neveltetésemből adódik, ezt hoztam otthonról. A minőség, a származási hely és az ár a legfontosabb tényezők, lehetőleg az előbbi sorrendben. Ha két közel azonos minőségű terméket találtam, mindig a származási hely volt a döntő. Igyekszem magyar termékeket vásárolni, egyrészt a hazai gazdaság támogatása miatt, másrészt pedig környezetbarát megfontolásokból: sokkal kevesebbet utazik az országon belüli termék, mint például egy ázsiai.

Ezt a fogyasztói viselkedést azonban nem alkalmaztam az eddigiekben más típusú termékeken, mint az élelmiszereken. Kata kitágította számomra a világot, ezzel az apró gesztussal ráébresztett arra, hogy a kereskedelem minden területén oda kellene figyelni a tudatos fogyasztói magatartásra.

Ezen felbuzdulva el is határoztam, hogy az egész családnak, sőt, mindenkinek, akit csak megajándékozom karácsonykor, natúr kozmetikumok közül válogatok. Talán sikerül egy kicsit megváltoztatnom a szemléletüket, vagy egyszerűen csak beválik a termék, s ezért vásárolják meg később. Nem is az ok a fontos.

Egyébként is annyi káros hatás éri a bőrünket nap, mint nap, nem csak az UV sugárzás és a kosz meg a por, de a múltkor olvastam, hogy a ruhákban is fellelhetők az emberi szervezet számára káros anyagok, például a pamut ruházatokban is találtak gyomirtó maradványokat, a szintetikus textíliákról ne is beszéljünk. És ezek mind a bőrünket érintik. Egy kicsit meg is ijedtem a cikk után, rám telepedett az a tipikus paranoia, mikor az ember azt gondolja (vagy ráébred), hogy gyakorlatilag minden dolog, amivel napi szinten érintkezésbe kerül, káros hatással van rá. Gyorsan bekentem hát magam az egyik testápolóval, mert nem akartam tovább parázni. Ez az akció szerintem elsősorban pszichésen hatott rám, szinte éreztem, ahogy a bőröm sejtjei fellélegeznek és megkönnyebbülnek, ahogyan én magam is azt tettem.

Pár napon belül föl is hívom Katát, hogy kiderítsem, honnan tudom beszerezni ezeket a készítményeket, akkor még időben, bőven karácsony előtt meg is vásárolom a készítményeket. Bár most, hogy belegondoltam, lehet, hogy inkább utána érdeklődöm annak, vajon nem tudok-e beszerezni Aqua Mundi ajándékutalványokat, mert akkor mindenki azt a készítményt választhatná, amelyikre a legnagyobb szüksége van. Jó lenne, ha lenne ilyen lehetőség is, de ha nem, az sem nagy baj. Apukámnak szappant veszek, édesanyámnak hidratáló krémet, az ő igényeiket pontosan ismerem. A lányom egy ajakírt kap, mivel úgyis az én kozmetikumaimat használja. A többiekét még nem találtam ki, de van még időm, úgyhogy nem aggódom. A barátaimtól meg is kérdezhetem, hogy mit szeretnének, a társaságunkban a meglepetések helyett inkább praktikusan gondolkodunk, így ha nem tudjuk pontosan, hogy kinek mi a szíve vágya, inkább megbeszéljük, mit szeretne, és nem ruházunk be fölösleges dolgokra. Saját magam számára a fürdő felújítása volt a karácsonyi ajándék, igaz, kicsit korábban elkészült, de inkább előbb, mint később.

De most inkább megyek, és gyönyörködöm kicsit az ajándékom látványában, egy forró fürdő keretei között.