Egy lakberendezőnek is lényegesek a fogai

Az én munkámban mindig nagy a pörgés, és sokat kell dolgozni, ha valaki sikeres akar lenni. Ezért nem is mindig jut időm mindenre, amik viszont fontosak lennének. Az egészségemre azért mindig próbáltam odafigyelni, helyen étkeztem, és mozogtam, amikor tudtam. De amikor kiderült, hogy gondok vannak a bölcsességfogammal, sokáig nem törődtem velük. A fogorvosom ugyan említette a dolgot, de mivel nem voltak komolyabb tüneteim, nem forszíroztam a dolgot. De aztán utánaolvastam, hogy milyen gondokat okozhatnak a bölcsességfogak, ha valaki nem kezeli őket.

De miért is okoz problémát ilyen sok embernek a bölcsességfog? Egyszerűen fogalmazva, nincs elegendő hely a bölcsességfogaknak, mert az állkapcsunk nem elég nagy ahhoz, hogy teljesen ki tudjanak jönni. Mivel nincs elég hely ahhoz, hogy megfelelően kibújjanak, a bölcsességfogak hajlamosak furcsa szögben kijönni, vagy ki sem jönnek teljesen, ami problémát okoz a száj többi részében.

A bölcsességfogak gyakran károsítják a fogakat, amik mellettük vannak, a második őrlőket. A fogorvosok ezért javasolják a bölcsességfogak eltávolítását, mielőtt problémákat okoznának, és ezzel elkerülik a bonyolultabb műtétet is.

De miért nincs hely bölcsességfogakra? Az állkapcsunk kisebb, mint korábban, de ez nem az evolúció miatt van, azért van, mert a modern étrendünk nem rendelkezik bizonyos tápanyagokkal, amelyek lehetővé tennék az állkapocs megfelelő fejlődését.

Különösen az egyik vitamin, a K2 vitamin felelős azért, hogy az állkapocs fejlődjön. A legtöbb ember nem úgy nő fel, hogy sok a K2 vitamint enne. A modern életmód és állattartás gyakorlatilag eltörölte a táplálkozásból a K2 vitamint. A táplálékunk már gyerekkortól kezdve túl puha, és az állkapcsaink nem teljesen fejlődnek ki a használat hiánya miatt.

A bölcsesség fogak eltávolításának a célja az, hogy megakadályozzuk, hogy más egészséges fogak károsodjanak. Gyakran előfordul, hogy a bölcsességfogak merőlegesek a szomszédos fogakra (a második őrlőre). Ez pedig fájdalmas fertőzést okozhat. Tehát, ha kihagyja a műtétet ma, ez valószínűleg szövődményeket és problémákat okozhat majd később.

Mi a legjobb idő a bölcsesség fogak eltávolítására? Mielőtt a gyökér teljesen kialakult volna. Ha a gyökerek teljes mértékben kifejlődnek, akkor nehezebb lesz kiszedni, mint amikor még csak a koronák (molarok) alakultak ki. A fogak a koronától a gyökérig nőnek, így ha a gyökér kialakulása előtt megtörténik a műtét, akkor könnyebb lesz, kevesebb gyógyulási idővel.

Ezek után már én is inkább konzultáltam a fogorvosommal, és megkérdeztem, mit javasol. Már évek óta ugyanabban a magán orvosi rendelőbe járok, és mindig meg voltam velük elégedve. Nekem kevés az időm, de még így találnak nekem olyan időpontot, amikor ráérek. És van egy online bejelentkezési felületük is, amivel még egyszerűbb időpontot foglalni.

A bölcsességfog húzás persze még mindig ijesztő nekem, de mivel tudom, hogy megbízható orvos végzi, nem izgulok rajta túlságosan. Lakberendezőként is jobban tudok dolgozni, ha tudom, hogy az egészségem rendben van.